Don Carlo: Een schitterend drama | Nationale Opera & Ballet (2024)

SCHILLERS DON CARLOS: EEN GEBREK AAN STRUCTUUR

Hoe rijk het ook is aan ideeën en emoties, het toneelstukDon Carlosvertoont een grote tekortkoming, namelijk een gebrek aan structuur. Een mogelijke verklaring daarvoor is het feit dat Schiller het schreef in een periode van vier jaar (1783-1787), met allerlei onderbrekingen, waaronder de creatie vanKabale und Liebe. Toen het drama eindelijk af was, bleek het een monsterlijke lengte van 6000 verzen te hebben, het dubbele vanDie Räuber,Kabale und LiebeenDie Jungfrau von Orléans– waarop Verdi repectievelijkI masnadieri,Luisa MillerenGiovanna d'Arcozou baseren.

Geen wonder dat Verdi en zijn librettisten bij het componeren van de opera door die enorme omvang in de problemen kwamen. De eerste zes maanden van 1866 werkte Verdi ijverig aanDon Carlos, en toen hij in juli van dat jaar in Parijs arriveerde, had hij een zo goed als voltooide partituur bij zich. De repetitieperiode was lang en zwaar, en tegen het einde ervan bleek dat er moest worden gecoupeerd omdat de opera veel te lang was.

Na de met weinig enthousiasme ontvangen première op 11 maart 1867 en de geplande reeks voorstellingen zouDon Carlosvanaf 1869 voorlopig van het repertoire van de Opéra verdwijnen. Ondanks de coupures die voor de generale repetitie en zelfs nog na de première waren doorgevoerd, bleef de grote lengte een van de voornaamste blokkades op de weg naar echte populariteit.

VERDI ZET DE SCHAAR IN DON CARLOS

Geen enkele componist stemt zonder slag of stoot in met het aanbrengen van coupures: instinctmatig zal een toondichter zijn geesteskinderen in bescherming nemen tegen dergelijke ‘amputaties’. Maar Verdi was realistisch genoeg om te weten wanneer hij moest toegeven. In 1872 had hij voor Napels al flink inDon Carlo(zoals de opera in het Italiaans heet) gesneden.

Met het oog op voorstellingen in Wenen werd hem tien jaar later verzocht het werk rigoureus terug te brengen naar vier akten. De componist schreef daarover ironisch aan zijn vriend Giuseppe Piroli (3 december 1882): "In deze stad sluiten de conciërges, zoals je weet, om tien uur ’s avonds de voordeuren van de huizen, en om die tijd zit iedereen aan het bier en het gebak. Als gevolg daarvan moeten alle theatervoorstellingen op tijd zijn afgelopen. Te lange opera’s worden onbarmhartig geamputeerd, zoals overigens in elk willekeurig theater in Italië. Maar als het echt onvermijdelijk is dat men mij mijn benen afzaagt, dan wil ik tenminste zelf het mes slijpen en hanteren."

In de jaren 1882-1883 pakte Verdi zijn Don Carlo stevig aan, waarbij hij niet alleen sommige delen die hij eigenlijk niet goed genoeg vond herschreef, maar vooral een aantal ingrijpende coupures aanbracht. De belangrijkste daarvan: het schrappen van de gehele eerste akte, die in Fontainebleau speelt (waaruit Verdi Carlo’s aria ‘Io la vidi’ voor een goed begrip van de handeling overnam in de nieuwe eerste akte), van het ballet en de eraan voorafgaande scène in de (oude) derde akte, en van het koor van de Inquisitie in de (oude) vijfde akte.

DON CARLO IN VIER BEDRIJVEN

Uiteindelijk was de componist niet ontevreden over de versie in vier bedrijven. In een brief aan zijn vriend Opprandino Arrivabene schreef hij (15 maart 1883): "De coupures schaden het muzikale drama niet. Integendeel, door het in te korten maken ze het levendiger. Het stuk wordt korter en veel krachtiger."

Hoewel het vervallen van de Fontainebleau-akte, waarin Don Carlo en Elisabetta elkaar als verloofden ontmoeten en op het eerste gezicht verliefd raken, de toeschouwer berooft van belangrijke informatie (en van prachtige muziek), wint de opera in een verkorte versie inderdaad aanzienlijk aan spanning en zeggingskracht. De versie in vier akten ging niet in Wenen in première, maar in Milaan, en wel in het Teatro alla Scala, op 10 januari 1884. Het is deze ‘Milanese’ Don Carlo die door De Nationale Opera wordt gepresenteerd.

EÉN OPERA, VIJF VERSIES

Voor de volledigheid moet worden vermeld dat deze versie niet de laatste is: in 1886 zou voor uitvoeringen in Modena de eerste akte weer worden teruggeplaatst. Dat brengt het totale aantal hoofdversies op vijf: 1. de Franse oerversie uit 1866, 2. de in 1867 gepubliceerde Parijse versie (vijf akten plus ballet), 3. de Napolitaanse versie uit 1872 (die gelijk is aan de Parijse, afgezien van wijzigingen in de duetten tusen Posa en Filippo, en tussen Carlo en Elisabetta), 4. de Milanese versie in vier akten zonder ballet uit 1884 en 5. de Modena-versie uit 1886 (vijf akten zonder ballet).

Don Carlo: Een schitterend drama | Nationale Opera & Ballet (2024)

References

Top Articles
Dead Space tech review: this is what a best-in-class remake looks like
Dead Space Remake: Über geschnittene Inhalte und hochrangige Entwickler [Update 2]
Unity Stuck Reload Script Assemblies
Identifont Upload
Don Wallence Auto Sales Vehicles
Sunday World Northern Ireland
Our History | Lilly Grove Missionary Baptist Church - Houston, TX
Oriellys St James Mn
Driving Directions To Atlanta
2016 Hyundai Sonata Price, Value, Depreciation & Reviews | Kelley Blue Book
More Apt To Complain Crossword
Chicken Coop Havelock Nc
Transfer Credits Uncc
U/Apprenhensive_You8924
272482061
Arboristsite Forum Chainsaw
fort smith farm & garden - craigslist
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Log in or sign up to view
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
Unity - Manual: Scene view navigation
50 Shades Of Grey Movie 123Movies
Closest Bj Near Me
Robin D Bullock Family Photos
Shopmonsterus Reviews
Universal Stone Llc - Slab Warehouse & Fabrication
Ou Class Nav
Chime Ssi Payment 2023
Olivia Maeday
Panolian Batesville Ms Obituaries 2022
Nk 1399
25Cc To Tbsp
Frequently Asked Questions - Hy-Vee PERKS
Helloid Worthington Login
Star News Mugshots
Fastpitch Softball Pitching Tips for Beginners Part 1 | STACK
Chapaeva Age
Solarmovie Ma
Sun Haven Pufferfish
Maybe Meant To Be Chapter 43
Metro Pcs Forest City Iowa
Emily Tosta Butt
Craigslist Odessa Midland Texas
Mychart Mercy Health Paducah
Sallisaw Bin Store
Craigslist/Nashville
Wgu Admissions Login
Willkommen an der Uni Würzburg | WueStart
Dying Light Mother's Day Roof
St Als Elm Clinic
60 Second Burger Run Unblocked
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5868

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.